Monday, October 21, 2013

ROTI DAGING BERLAPIS KEJU ..............

 
 
 
( lebih kurang mcm lasagnia tapi menggunakan roti)

BAHAN INTI
300gm daging kisar/daging burger (dihancurkan)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 peket perencah blackpepper MAGGI
mix vege (jika suka)
sedikit air
gula
garam

CARA2NYA
Tumis bawang besar dan bawang putih .. kemudian masukkan daging kisar/burger, masak ingga empuk.
masukkan perencah blackpepper dan sedikit air , masak lagi hingga daging empuk.. rasakan gula dgn garam.
masak hingga kuah kering sedikit. ketepikan
BAHAN ROTI
12 keping roti
3 biji telur
200ml fresh milk/full cream milk
8 keping slice cheese cheddar ( yg makan dgn roti tu)
cheese cheddar parut

CARA2NYA
Pukul telur dan susu hingga sebati.
celup roti sekeping2 kedlm susu tadi dan susun rata dalam bekas tahan panas/loyang yg dah digris dgn mentega/butter.

CARA2 MELAPIS
lapisan pertama/bawah-- roti yg dicelup dgn susu
lapisan kedua -- inti diratakan
lapisan ketiga -- kepingan chesse cheddar (susun atas roti)
BUAT ULANGAN SAMPAI HABIS
bahagian atas sekali ditaburkan keseluruhan permukaan dgn cheese cheddar parut.
bakar dgn suhu 180 darjah selama 35-40 minit ikut ketuhar masing2 ye.
 

No comments: