Friday, June 13, 2014

Koktail Berkastard .............





1 tin buah-buahan campuran (fruit cocktail)
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
3 sudu besar tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)
1 cawan gula
secukupnya agar2 laici (dipotong dadu kecil) @ letak nata de coco
secukupnya ketulan ais
1 sudu kecil esen vanila bagi rasa dan bau wangi :)


Cara-cara masakan  :
1. Campurkan air, susu, kastard dan gula dan masak hingga mendidih. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih dgn hand whisk (memudahkan) supaya kastard tidak melekat pada dasar periuk. **jika ingin air kastard nampak menarik lagi, boleh masukkan sedikit pewarna kuning.
2. Apabila sebati, tutup api dan sejukkan dalam peti sejuk.
3. Apabila dah betul-betul sejuk, masukkan agar-agar laici dan buah-buahan koktail ke dalam adunan kastard.
4. Masukkan ketulan ais secukupnya dan siap untuk dihidangkan.

No comments: