Bahan A
500gm tepung sagu
25gm tepung beras
1 1/2 sudu teh garam
800ml santan pekat
50ml air daun pandan (15 helai daun pandan + 60ml air) kisar dan tapis
pewarna hijau dan merah secukupnya
Bahan B
500ml air
500gm gula pasir
2 helai daun pandan
6 helai daun limau purut - buang tulangnya
Loyang 7x7 di alas plastik dan di leser minyak
Cara-cara :
1. Satukan tepung sagu, tepung beras, garam dan santan. Gaul hingga rata dan ketepikan.
2. Satukan bahan B, masak hingga mendidih, Tuang segera ke dalam adunan tepung dan kacau dengan cepat hingga sebati. Tapis.
3. Bahagikan kepada 3 bahagian, satu adunan warna asal, satu adunan di masukkan pewarna hijau dan air daun pandan dan satu bahagian lagi di warnakan merah.
4. Ambil 165ml adunan putih, kukus selama 5 minit di atas api sederhana.
5. Ambil 165ml adunan hijau dan kukus selama 5 minit. Di ikuti dengan 165ml adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Ulangi melapis berselang warna hingga habis.
7. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit.
8. Biarkan betul-betul sejuk sebelum di potong dengan plastik cutter.
No comments:
Post a Comment