Tuesday, November 16, 2010

~ Cake Sarang Lebah ~



Bahannya :

3/4 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
3/4cawan susu pekat manis
1 cwn tepung naik sendiri*-diayak bersama
2 sudu teh soda bicarbonat*-diayak bersama
4 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla



Caranya :

1. Masukkan gula pasir dalam periuk,masak hingga gula cair dan menjadi perang,tuang air panas sedikit demi sedikit sehingga habis,kacau rata(berhati-hati,sebab masa tuang air,gula tadi akan memercik).

2. Masukkan mentega,kacau hingga cair dan sejukkan.

3. Putar telur hingga kembang dan pekat.Masukkan susu pekat manis,kacau rata. Masukkan tepung,kacau rata dan akhir sekali masukkan adunan no. 1 dan juga esen vanilla.Gaul rata dan perap adunan 2-3 jam.

4. Tuang adunan dalam tin pembakar(8 x 6 inci) yang dilengser dengan mentega dan dialas dengan kerajang aluminium,lenser juga kerajang aluminium tu dgn mentega dan bakar 1 jam dengan suhu 170 C.Sejukkan sebelum dipotong untuk dihidangkan.

No comments: