Tuesday, November 16, 2010

~ Kek Ubi Kayu ~


(http://kak-rusnah.fotopages.com/)


Resepinya :

200 gm butter
120 gm gula
3 biji telur
40 gm madu
1 st vanilla
1/2 cwn susu cair (kak rus boh santan kotak)
1 cwn kelapa parut putih segar (kak rus tambah)
130 gm tepung naik sendiri + 1/2 st baking powder dan diayak
1 cwn ubi kayu parut
sedikit garam


Caranya :

-Pukul butter ngan gula sampai kembang masukkan madu dan pukul lagi.
-Seterusnya masukkan telur satu persatu dan masukkan tepung dan garam diikuti susu cair,kelapa dan ubi kayu parut.Sebatikan dan tuang dalam acuan 8 X 8 X 3 inci yang dilenser lemak dan ditabur tepung.
-Bakar hingga masak.


/////////

5 butir telur ayam
1 1/2 cwn gula pasir
1 1/2 cwn butter
1 1/2 cwn tepung gandum
3 cwn ubi kayu yg sudah diparut dan diperah buang patinya
1/2 tin susu pekat
1 st baking powder
1 sb vanilla


Gula dipukul dengan telur sampai hancur gulanya sementara dibekas lain pukul mentega sampai kembang,bila dah kembang baru dicampurkan susu dan dikacau sebati ke semuanya.

Tepung gandum dan baking powder diayak bersama kemudian disebatikan dengan ubi kayu dan kemudian dicurahkan ke dalam adunan telur tadi.Campur sebati dan barulah dituangkan ke dalam acuan yang siap dilenser (acuan berlubang tengah) barulah dibakar dengan api sederhana.

No comments: