Wednesday, November 17, 2010

~ Lepat Kastad Pisang ~


Resepinya:

1 cwn tepung custard
1/2 cwn gula
seketul gula melaka yang kecil didadu
1 cwn air
sehelai daun pandan
2 1/2 cwn santan + secubit garam
4-5 biji pisang emas
1 cwn kelapa parut putih + sikit garam untuk dihidangkan bersama (optional)


Caranya :

1. Daun pisang dilayur dan digunting bersaiz 8"x 6" dan dibersihkan.
2.Didihkan gula melaka bersama 1 cwn air dan daun pandan bila larut ditapis.
3.Campurkan tepung custard,gula dan santan kemudian tuangkan air gula merah dan terus mengacaunya di atas api.Kacau sampai pekat.
4.Lepakan sesudu adunan ke atas daun pisang yang digris sedikit minyak/marjerin,letakkan belahan pisang dan sedikit lagi adunan....dibalut hingga selesai dan dikukus 10-15 minit .Boleh dihidangkan dengan kelapa parut.

No comments: