Tuesday, November 16, 2010

~ Puding Tako Jade ~



Bahan-bahan:
(Bahagian Putih)

50 gm tepung tepung Hon Kwe putih
1 sb gula kasar
1 santan kotak cap ayam
Secubit garam

Kisar semua bahan agar tidak bergentel.

Bahan-bahan:
(Bahagian Hijau)

100 gm Hon Kwe hijau
140 gm gula kasar
5 cawan air
sedikit pewarna hijau + perasa pandan
Secubit soda bikarbonat (untuk memantapkan warna hijau daun pandan)

Kisar semua bahan agar tidak bergentel.

Cara Menyediakan:

1. Gunakan dua periuk yang berasingan. Masukkan bahagian putih ke dalam periuk pertama dan bahagian hijau ke dalam periuk kedua. Kacau serentak di atas api yang sederhana.

2. Bila adunan menjadi kental, tuangkan adunan hijau ke dalam loyang berselang-seli dengan adunan putih seperti membuat kek marble. Biarkan sejuk baru dipotong.