Wednesday, November 17, 2010

~ Rendang Kerang ~


Bahannya :

1 1/2 kg kerang yang direbus sekejap tanpa air kemudian dikupas
250-300 ml santan pekat
3 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
3-5 biji buah keras diketuk*
sedikit halia dan kunyit hidup*
16 tangkai cili api*
5 batang serai dihiris halus*
4 sudu besar kerisik
garam dan sedikit gula
daun kunyit dimayang halus
1 keping asam gelugor
sedikit minyak


Caranya :

bahan-bahan tumisan:kayu manis,bunga lawang,bunga cengkeh dan buah pelaga.
Mesin bahan yang bertanda*.Pijarkan minyak...tumiskan bahan tumisan kemudian masukkan bahan yang dimesin tadi dan masukkan santan....bila naik minyak dan nampak kering baru masukkan kerang,kerisik,garam,gula,daun kunyit dan asam keping.
Sedap dimakan bersama ketupat dan lemang.

No comments: