Thursday, July 17, 2014

Bingka Labu .....

 


Bahan2
1 biji labu kuning saiz sederhana ~ kopek, dadu, rebus  tos-timbang dlm 400 gm
240 gm gula pasir (1 cwn)
250 gm tepung  (2 cwn.......... 1 cwn tpg gandum 1 cwn tpg ubi)
3 biji telur (A)-guna 4 biji telur saiz M
1 cawan santan pekat- guna 1/2 pekat santan debu jadikan 1 cwn
125 gm marjerin ~ cairkan (1/2 cwn)

Cara Menyediakan
1. Blend labu rebus, gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan blend ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan marjerin yang dicairkan dan kacau. Jika adunan berketul2.. boleh ditapis atau diblend sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 175C.
6. Lenserkan acuan dengan marjerin/butter.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak bergantung saiz loyang & saiz oven anda.

Nota: Cara menguji kuih.. cucuk kuih dengan lidi penguji jika lidi keluar bersih.. bermakna kuih sudah masak.. jika lidi penguji masih bersalut dengan kuih teruskan membakar dengan menurunkan suhu ke 160C utk mengelakkan kuih dari hangus.