Thursday, July 3, 2014

Kek Span Keju .....


 


160 gm krim keju ( 1/2 cwn cream cheese)
25 gm mentega    (1/4 cwn butter)
120 gm susu segar  (1/2 cwn )
40 gm tepung gandum   (3/4 cwn)
30 gm tepung jagung     
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
¼ sudu teh garam
100 gm gula kaster     (1/2 cwn)

Lenser dan alas tin empatsegi berukuran 23 cm. Bungkus bahagian luarnya dengan foil
Satukan 3 bahan pertama dalam mangkuk tahan panas. Letak mangkuk atas periuk berisi air mendidih perlahan. Pukul hingga pekat. Angkat.
Masukkan 2 bahan seterusnya, kacau rata. Campurkan kuning telur dan pukul sebati.
Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur dan garam hingga kembang.
Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul hingga separuh kental (soft peak).
Tuangkan adunan ke dalam tin. Letak tin dalam bekas besar berisi air mendidih.
Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160 C selama 50 minit. Keluarkan kek daripada tin, biar sejuk atas redai.

No comments: