Thursday, July 3, 2014

Biskut Bunga Cina (dahlia susu) .........

 




BAHAN BAHAN
250GM BUTTERCUP               (1 cwn)
1/2 TIN SUSU PEKAT
100GM TEPUNG UBI*     (1 cwn tapi xpenuh)
450 GM TEPUNG JAGUNG* (3 1/2 cwn )
 1 SUDU TEH ESEN VANILA
hiasan ceri yang dipotong kecil

( * campur kedua2 tepung dan diayak terlebih dahulu)


Caranya ...
butter dan susu pekat di pukul guna mixer @ hand whisk pun boleh..jgn pukul terlalu lama
agak2 butter dan susu pekat sebati je..kalau pukul kembang nanti hasilnya biskut jadi kembang
kemudian masukkan sedikit demi sedikit adunan tepung tadi..uli biar sebati
guna acuan semperit masukkan sedikit dlm acuan ..resepi ni mmg senang sangat nak keluar..press kannya atas dulang pembakar..
panaskan terlebih dahulu oven anda (suhu 160c selama 10 minit)
kemudian bakar la biskut ni dlm 15-18 minit saya guna api atas bawah.. kak reen guna api bawah je.. keluarkan tunggu ia sejuk sedikit baru alihkan ..sbb time panas angkat nanti ia mudah pecah..tunggu sejuk baru masuk dlm balang

///////////////////////////////////////////////////////////////



1 comment:

HIDUP YANG SEMENTARA said...

Salam akak, saya dh buat kuih ni. Tp kuihnya jatuh(macam benyek n x tegap) kenapa ya akk, dh 2 kali buat mcm tu jgk. Sy tambh tepung pn jd cmtu jgk :( sy suka sgt kuih ni. Nmpk keras tp bila msuk mulut dia cair *_*