Thursday, November 25, 2010

~ Agar-agar Lumut ~


BAHAN-BAHANNYA :

- 45 g agar2 tali, (8gram serbuk agar-agar bagi menggantikan agar2 tali)
- 1.5 liter air
- gula pasir (ikut citarasa)
- 2 helai daun pandan, disimpul
- sedikit pewarna hijau
- 500 ml pati santan*
- 1 biji telur*
- 1 camca teh perisa pandan*
- Secubit garam*
(* semua bahan yang bertanda - disatukan dan pukul rata dengan whisk)




CARA MEMBUATNYA :

1. Jerang agar2 bersama daun pandan, gula pasir hingga agar2 larut.
Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.

2. Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai.
Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong.
Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.

No comments: