Saturday, November 27, 2010
~ Chicken Briyani ~
Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi ~ cuci dan rendam 30 minit dan toskan
1 ekor ayam ~ potong kecil
1 cawan yogurt
3 biji bawang besar ~ dihiris
2 biji tomato ~ potong dadu
3 biji cili api (nk pedas tambah lagi) ~ cucuk dgn pisau pada bahagian tengah cili tersebut
1 sudu kecil bawang putih yg dikisar halus
1 sudu kecil halia yg dikisar halus
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk garam masala
2 sudu besar rempah biryani
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis (dlm 2 inci)
4 biji buah pelaga hijau & 2 biji buah pelaga hitam
2 helai daun salam( bay leaves)
1- 2 cawan bawang goreng
1/2 cawan kismis
Secubit saffron ~ rendam dgn 1/2 cawan air panas atau susu panas
1 cawan daun ketumbar yg dihiris (dlm resepi ni tak letak sbb stok dah abis)
4 sudu minyak sapi
Garam dan gula secukup rasa (gula tu optional)
Cara penyediaan:
Ayam:
1. Panaskan periuk dan tumis bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, daun salam dan bawang besar. Goreng sehingga kuning dan masukkan paste bawang putih dan halia.
2. Masukkan rempah biryani, garam masalah, serbuk kunyit dan tomato. Masak sehingga terbit minyak, kemudian masukkan ayam, daun ketumbar dan yogurt.
3. Masakkan sehingga ayam masak dan kuah agak pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa dan jika suka tambahkan sedikit gula. Matikan api dan ketepikan.
Nasi:
~ Didihkan air dan masukkan 1 helai daun salam, 1/2 sudu jintan manis dan 1 sudu minyak. Apabila air mendidih, masukkan beras dan masak selama 6-8 minit (sehingga menjadi nasi separuh masak). Nasi menjadi butiran yang lembut dan tidak keras.
Nasi Biryani:
1. Masukkan 1/3 bahagian nasi ke dalam periuk nasi elektrik dan ratakan. Taburkan bawang goreng, daun ketumbar, kismis, dan sedikit bancuhan saffron tadi ke beberapa bahagian nasi.
2. Masukkan 1/2 bahagian ayam dan ratakan menutupi bahagian nasi.
3. Masukkan pula 1/3 bahagian lagi nasi menutupi ayam dan lakukan keadah yg sama seperti no. 1 dan sudahkan dgn 1/2 bahagian ayam lagi yg tinggal.
4. Akhir sekali masukkan lebihan nasi yg tinggal dan letakkan lebihan kuah ayam tadi ke atas nasi dan taburkan lebihan bawang goreng, daun ketumbar, kismis, bancuhan saffron.
5. Tutup periuk dan tekan on periuk elektrik tersebut dan masak nasi sehingga masak (sekurang2nya 30 minit).
6. Gemburkan/kacau nasi sebelum dihidangkan. Untuk hiasan taburkan dgn kismis, bawang goreng dan gajus.
Labels:
rice
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment