BINGKA JAGUNG ......
Bahan-bahan ( satu loyang )
- 250gm tepung gandum (2 cwn)
- 2 sdb tepung kastard
- 250gm gula pasir (1/2 cwn)
- 400 ml santan pekat (1 1/2 cwn)
- 200 ml air (xsampai 1 cwn )
- 4 biji telur
- 2 sdb butter - cairkan
- sedikit esen vanilla
- 1-2 titik pewarna kuning
- secubit garam
- 1 tin jagung krim
Cara-cara
- Satukan semua bahan kecuali jagung. Adun sebati.*Guna senduk je..
- Masukkan pula jagung. Jika anda tidak suka jagung agak kasar, bolehlah kisar sedikit jagung tin ini terlebih dahulu.
-
Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dengan minyak/butter. Bakar
pada suhu 180 degree selama lebih kurang 1 jam 20min. Jika suka kuih
yang lebih garing pada bahagian luarnya, boleh lebihkan masa
membakarnya sehingga bahagian tepi berwarna keemasan.
No comments:
Post a Comment