Thursday, July 17, 2014

BINGKA JAGUNG ......

 

 

 

Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 250gm tepung gandum  (2 cwn)

  • 2 sdb tepung kastard
  • 250gm gula pasir   (1/2 cwn)
  • 400 ml santan pekat (1 1/2 cwn)
  • 200 ml air   (xsampai 1 cwn )
  • 4 biji telur
  • 2 sdb butter - cairkan
  • sedikit esen vanilla
  • 1-2 titik pewarna kuning
  • secubit garam
  • 1 tin jagung krim

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan kecuali jagung. Adun sebati.*Guna senduk je..
  2. Masukkan pula jagung. Jika anda tidak suka jagung agak kasar, bolehlah kisar sedikit jagung tin ini terlebih dahulu.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dengan minyak/butter. Bakar pada suhu 180 degree selama lebih kurang 1 jam 20min. Jika suka kuih yang lebih garing pada bahagian luarnya, boleh lebihkan masa membakarnya sehingga bahagian tepi berwarna keemasan.

No comments: