Bahan- bahan
3 cawan air
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
Beberapa titik sirap perisa rose dan pewarna merah
sedikit kelapa putih + sedikit garam (untuk digaulkan bersama kuih)
Cara cara membuatnya:
1. Didihkan air bersama perasa sirap hingga mendidih.
2. Bila air dah mendidih baru masukkan sagu. Kacau rata selama 10 minit.
3. Kemudian bila dah nampak pekat sikit, baru dimasukkan gula pasir.
4. Kacau sehingga pekat.
5. Bila dah likat sikit, masukkan ke dalam loyang untuk dikukus.
6. Kukus sehingga sagu kembang dan tiada lagi putih putih (dalam anggaran 20 - 30 minit).
7. Sejukkan sagu di luar.
8. Bila kuih masih lembap,potong ikut citarasa and gaulkan bersama sama kelapa putih.
9.Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment