Thursday, July 3, 2014

KEK KEJU KUKUS ............

 



6 biji putih telur
200 g gula kaster
(1 cwn tapi jgn penuh)
500 g krim keju, pada suhu bilik
(cream cheese - 2 cwn )
250 ml krim putar (whipping cream - 1 cwn)
6 biji kuning telur
100 g tepung gandum
(1 cwn tapi jgn penuh)
1 camt strawberi emulco

sedikit pewarna merah
1 camt coklat emulco


Cara membuatnya

1. Lengser tin 22 cm dengan marjerin, alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.

2. Putar krim keju hingga halus. Masukkan separuh gula dan putar hingga gebu.

3. Masukkan krim, kuning telur dan tepung. Pukul lagi hingga sebati.
4. Putar putih telur dengan baki gula hingga kental. Ketepikan.
5. Kaupbalikkan putih telur ke dalam adunan dan kacau rata-rata.
6. Bahagikan 3, bubuh strawberi emulco dan pewarna merah pada satu bahagian; coklat emulco pada satu bahagian lagi.
7. Sendukkan adunan secara berselangseli ke dalam acuan. Kukus selama 45-50 min atau hingga masak. Biar sejuk sebelum dipotong.

No comments: