Thursday, July 3, 2014

Laksa Beras Homemade ...........

 
 

2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
Garam
1 1/2 cawan air panas mendidih

●sediakan periuk yang berisi air tuk merebus laksa sehingga mendidih
●Sediakan bekas/mangkuk besar..
●Isikan tepung2 dan garam dlm bekas
●curahkan air panas mendidih sedikit demi sedikit dgn guna senduk # amaran jgn guna tangan ye nanti melompat2 kepanasan dah suam2 sikit baru uli ngan tangan
●uli sehingga semuanya sebati...
● masukkan dlm acuan maruku dan tekan dlm periuk air mendidih tadi...masa ni jangan kacau ye laksa dlm periuk tu kang putus plak..biarkan sebentar baru kacau perlahan2 ..dlm 3 / 4 minit angkat ...siap tuk dihidangkan ngan kuah
> segera pindahkan ke dalam bekas berisi air sejuk selama 1 minit atau alirkan airpada laksa utk buang kanjinya.Kemudian toskan ...Sedia untuk digunakan untuk hidangan anda..

No comments: