Monday, September 22, 2014
Nasi Dagang Terengganu...........
Resepi nasi :
3 cawan beras basmathi
3/4 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1 1/2 cawan santan pekat yang ditambah garam dan gula secukup rasa(saya masak sekejap) tp jika anda guna santan segera tambah 2 sudu minyak masak
2 helai daun pandan disimpul
*6 biji bawang merah
1 1/2 sudu kecil halba
*1 inci halia
Caranya ;
hiris bahan bertanda * dihiris dan dipotong halus letak dlm 1 bekas bawang, halba dan halia..ketepikan
*beras basmathi dan beras pulut dicuci bersih dan direndam semalaman jika nak buat breakfast
*kukus beras + beras pulut serta daun pandan dlm periuk kukus selama 30 minit..
buat lubang ditengah2 nasi tadi supaya udara keluar masuk dlm periuk kukusan tu..
*keluarkan nasi tadi dari bekas kukusan setelah 30minit letak dlm bekas besar...masukkan santan cair ..kacau perlahan2 dan biarkan santan cair meresap dlm nasi tadi...kemudian masuk semula dlm periuk kukusan..kukus 30 minit lagi.. dlm 20 minit terakhir tu masukkan halba dlm nasi yang dikukus tadi
*keluarkan nasi setelah 30 minit..letak dlm bekas..masukkan bawang yang dipotong halus dan halia yang dihiris senipisnya serta curah santan pekat sedikit demi sedikit sehingga nasi menjadi lembut...(sukatan air ni berbeza mengikut beras digunakan) ...rasa biar ia secukup rasa..tawar tambah garam.. nasi dagang ni rasanya manis2 lemak..
Kuah Gulai Ikan Tongkol :
seekor ikan tongkol/aya di potong mengikut saiz kesukaan
3@4 keping asam gelugur
1 nisan keping/1/2 gula melaka terpulang mana2 suka
garam
air secukupnya
letak dlm periuk rebus semuanya (saya rebus dlm 1 - 2 jam )
resepinya
2 biji bawang besar sederhana saiznya*
3 ulas bawang putih*
cili kisar (ikut kepedasan)
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 @ 3 sudu rempah gulai nasi dagang @ gulai rose @ gulai biasa
1 sudu kecik kerisek
sedikit belacan*
santan pekat
1/2 cawan minyak masak
gula, nisan @ gula melaka dan garam
air rebusan ikan tadi
panaskan minyak dlm periuk...masukkan lada kisar biar ia naik bau dan pecah minyak...kisar bahan bertanda hingga halus dan masukkan dlm periuk tadi..tumis biar lama dgn api perlahan dan masukkan pula rempah gulai ... part ni mmg saya tumis agak lama..agak2 kering saya masukkan air....sehingga ia bertukar warna agak gelap...(masak gulai ni kene sabar) kemudian masukkan air rebusan ikan tadi separuh dulu...masukkan santan pekat ni sehingga semua sebati dan biar ia agak pekat. kemudian msukkan kerisek dan masukkan ikan aya tadi dan rasa dulu sb air rebusan ikan tadi sudah ada rasanya..kalau tawar tambah garam, gula atau nisan...
bahan tambahan
telur rebus
acar timun
* tips..kuah gulai ni kalau buat malam ni makan pagi esok kuah gulai tu akan bertukar sikit warna dia kegelapan...
Labels:
fish (ikan),
frying,
rice
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment