.
Bahan bahan :
1 1/2 cawan air suam
2 sk yis mauripan
Secubit gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
1/4 cawan olive oil
Sedikit olive oil (lumur)
Cara-cara :
Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubang di
tengah tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air
yis tadi.
Ambil pisau dan dilalukan seolah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.
Dengan menggunakan kedua dua tangan, uli, gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.
Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata
dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan
ditolak ke depan dengan kedua dua tangan.
Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli di dalamnya. Sapu lagi olive oil di serata permukaan atas doh.
Akhir sekali tutup dengan plastic wrap dan biarkan doh selama 30 minit.
Keluarkan doh yang dah naik berkali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2
bahagian.
Sapukan dulang pizza dengan butter. Leperkan doh pizza
dan dicucuk cucuk sedikit dengan garfu bagi mengeluarkan udara. Bolehlah
disapu dengan sos pizza dan letaklah apa apa topping pizza yang
disukai.
Siaaap doh yang gebu dan lembut ini. Siap untuk diletakkan sos dan topping...
No comments:
Post a Comment