BAHAN-BAHAN:
3 cawan (cup) tepung gandum.
2 sudu kecil serbuk penaik (baking powder).
1 sudu kecil garam.
2 sudu besar minyak masak
1 dan 1/4 cawan air suam panas sedikit.
CARA-CARA:
1. Cara buatnya sama seperti capati. Masukkan tepung dalam sebuah bekas dan masukkan baking powder - kacau rata. Garam dan minyak bubuh dalam air untuk adunan.
2.Tuang air suam ke dalam adunan itu dan kacau rata. gunakan tangan je untuk menjadikan doh yang lembut dan licin permukaan.
3. Biarkan doh ini dalam bekas yang ditutup dengan kain lembab selama 15-30 minit.
4. Jadikan bebola 10-12 biji. Lenyekan seperti capati. Bakar seperti cara capati. Suhu kuali perlu panas dalam proses ini. Bakar cuma 1 minit untuk satu permukaan tortillas anda. Sudah siap roti tortillas anda. Ingat!, gunakam cara Pembakaran roti tortilla ini sama seperti capati. Suhu kuali leper biar dalam keadaan panas Medium
......................................................................
Bahan-bahan ( 12 keping )
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil baking powder
- 4 sudu besar vegetable shortening (boleh juga diganti dgn 3 3/4 sudu vegetable oil kalau tak ada shortening)
- 1 1/4 cawan air suam
Cara-cara
- Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk.
- Masukkan minyak/shortening dan gaul hingga sebati.
- Masukkan air suam sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh.
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian, bulatkan setiap bahagian dan rehatkan selama 10 minit.
- Canaikan doh hingga menjadi nipis (seperti buat chapati/paratha)
- Goreng tanpa minyak menggunakan non-stick pan, lebih kurang 1-2 minit utk each side.
No comments:
Post a Comment