Sunday, August 15, 2010
~ AYAM MASAK MERAH BEREMPAH ~
1 ekor ayam (potong dan dibersihkan dan goreng setengah masak)
3 biji bawang besar dipotong bulat
3 biji cengkih
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
200g tomato puree (kak rossya guna sos tomato)
4 biji tomato (dipotong enam)
sedikit kacang peas dan bawang goreng
2 batang serai dititik
3 cm lengkuas dititk
2 tangkai daun ketumbar (digunting kasar)
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
10 batang lada kering
4 biji bawang putih
3cm halia
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
Panaskan minyak. tumis bawang besar, kayu manis, cengkih, pelaga , serai, lengkuas dan bahan kisar hingga wangi. Masukkan 1 cawan air, ayam goreng, tomato puree, garam dan gula. Masak hingga ia pekat. Bila pekat, taburkan buah tomato, kacang peas , bawang goreng dan daun ketumbar.
Tutup periuk dan matikan api. Sesuai dimakan dengan roti, roti prata dan nasi.
Labels:
chicken
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment