Sunday, August 15, 2010

~ AYAM MASAK MERAH BEREMPAH ~





1 ekor ayam (potong dan dibersihkan dan goreng setengah masak)
3 biji bawang besar dipotong bulat
3 biji cengkih
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
200g tomato puree (kak rossya guna sos tomato)
4 biji tomato (dipotong enam)
sedikit kacang peas dan bawang goreng
2 batang serai dititik
3 cm lengkuas dititk
2 tangkai daun ketumbar (digunting kasar)
garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
10 batang lada kering
4 biji bawang putih
3cm halia
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis

Panaskan minyak. tumis bawang besar, kayu manis, cengkih, pelaga , serai, lengkuas dan bahan kisar hingga wangi. Masukkan 1 cawan air, ayam goreng, tomato puree, garam dan gula. Masak hingga ia pekat. Bila pekat, taburkan buah tomato, kacang peas , bawang goreng dan daun ketumbar.

Tutup periuk dan matikan api. Sesuai dimakan dengan roti, roti prata dan nasi.

No comments: