Sunday, August 15, 2010

~ KARIPAP INTI KENTANG & AYAM ~



Bahan-bahan doh:

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak masak (dipanaskan dulu dlm kuali)
secubit garam
1/2 cawan air


Cara-cara:

1. Di dlm satu bekas campurkan tepung, minyak dan garam. Gaul dengan
hujung jari sehingga campuran menjadi peroi.
2. Curahkan air sedikit demi sedikit sambil tangan kanan terus menguli adunan. Uli
sehingga adunan tidak melekat di tangan.
3. Bulat-bulatkan mengikut saiz pilihan. Gelek nipis dan isikan inti. Kelim kemas dan goreng.


Inti ubi kentang & ayam
1.Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Masukkan beberapa kuntum bunga lawang, buah
pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan daun kari. Tumis hingga naik bau wangi.
2. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. Kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan isi ayam, kacau dan masukkan ubi kentang yg telah dipotong kecil dan nipis.
Tambah sedikit air untuk cepat melembutkan ubi kentang.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau hingga masak.

No comments: