Friday, August 13, 2010
~ Puding Caramel Kukus ~
Bahan-bahan :
( 3 orang kalau xkuat makan )
* 1 tin susu cair
* 1 tin air (ikut tin susu cair)
* 3/4 tin susu pekat (kalau tak suke manis letak 1/2 pun bole)
* 5 biji telur
* 300g gula
* 1 sudu teh vanilla essence
Cara-cara :
1. masukkan semua bahan kecuali gula dalam satu bekas dan pukul sampai agak2 sebati. kalau ade blender, blend je semua. resipi ni xboh gula dalam puding coz gula tu nnt wat puding tu keras, boleh potong2 mcm kat pasar malam, xmelt in the mouth.
2. masukkan dalam bekas dan kukus selama 15-20 minit. guna api sederhana kecil.
3. kalau agak2 tepi2 tu dah berlubang, bolehla angkat. buangkan air yang kat tengah2 caramel tu tapi hati2 jangan tertumpah pulak pudingnye. Lepas tu masukkanla dalam fridge biar sejuk je masuk dlm tekak nanti.
4. untuk caramel (gula hangus), masukkan 300 gm gula dalam periuk dan panaskan atas api perlahan sampai agak2 brownish and dah cair. pastu masukkan air sikit. tuangkan atas puding mase nak makan.
5. kalau prefer gula tu dah ada atas puding masa kukus,tuangkan gula dulu, pastu tuangkan bahan yang blend tadi baru kukus.
Labels:
pudding
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment