1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno
Caranya:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam ( bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).
2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
...................................................
Apom Tepung Beras
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan A
-
- 1 cawan nasi sejuk
- 1 1/2 cawan air
- Bahan-bahan B
-
- 2 cawan tepung beras,
- 2 sudu besar tepung gandum,
- 1 sudu teh yis mauripan dan
- 1 cawan gula pasir.
- Bahan-bahan berkaitan lain,
-
- 1 paket eno
- Pewarna
Cara Membuat:
-
- Blend sehingga halus Bahan A.
- Masukkan Bahan B, dan blend hingga sebati.
- Masukkan ke dalam bekas dan perap selama 5 jam.
- masukkan 1 peket eno dan pewarna ikut suka. Biar seketika.
- Masuk ke dalam acuan dan kukus selama 25 minit.
- Boleh di makan bersama kelapa parut kukus jika suka
No comments:
Post a Comment