Monday, October 7, 2013

Rendang Ayam ....

 
 
Bahan2:
Seekor ayam.. potong 14
santan 500ml
3sudu cili giling
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
2 btg serai -dititik
Halia
3sudu Serbuk Kari ayam
1 sudu serbuk kunyit
10 tgkai cili padi -ikut citarasa
Gula kabung/gula melaka
Serbuk perasa-garam secukup rasa
Kerisik
Air asam jawa
Daun kunyit dan daun limau purut di mayang halus

Cara2:
Kisarkn bawang, cili padi,halia
Tumiskan cili giling dan bhn yg dikisar tersebut..smpi tumisan menjadi berkilat..
Masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit
masukkan ayam..
Masukkan santan.
Biarkan sebati.masukkan perasa garam dan gula secukup rasa.
Tunggu kering sedikit masukkn kerisik,daun limau purut dan daun kunyit. Keringkan..dan sedia utk dihidang.
 
 .................................................................

No comments: