- 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan)
- 2 tangkai daun kari
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar rempah beriani
- 1 sudu besar rempah kari ikan
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 1/2 sudu makan serbuk kunyit
- 1/2 sudu besar serbuk cili (-/+)
- sedikit air sejuk (jika perlu)
- garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
- 6-7 batang serai
- 6 biji bawang merah
- 1 inci halia
- 4 ulas bawang putih
Cara-cara :
- Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
- Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
- Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
No comments:
Post a Comment