Tuesday, October 1, 2013

Ayam Goreng Rempah .........

 
 
 
1/2 EKOR -AYAM
4SB - CILI MESIN
1ULAS-B.PTIH (KETUK @ CINCANG)
1/2 BJI- B.BESAR (KETUK @ CINCNG )
2SB=BJI KETUMBAR,JINTAN MNIS,JINTAN PUTIH, (BLEND KASAR)
1INCI-HALIA(KISAR KASAR)
GARAM
SERBUK KNYIT,
1SB -TPUNG BERAS
DAUN KARI

CMPUR SMUE BHN GAUL BRSAMA AYM KMUDIAN PERAP SLMA 5-6 JM.   KLO NK RASA LBIH BOLE LA PERP LBH LAMA LGI.......KLO NK LEBIH REMPAH BOLE LA DOUBLE KN BHN2 KISAR KASAR TDI..PASTIKN API JGN TRLALU BESAR TKUT AYAM X MASK TPI REMPAH DA KERING...........
 
.....................................
 
  • 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan)
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar rempah beriani
  • 1 sudu besar rempah kari ikan 
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili (-/+)
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 6-7 batang serai 
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bawang putih
Cara-cara :
  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  2. Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
  3. Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.

No comments: