Bahan Sate :
- 1 ekor ayam 2kg (dipotong 12 ketul)
- 5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
- ½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
- 200 gram halia (diblendkan hingga halus)
- 300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
- 50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
- 30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
- 50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
- 1 cawan gula pasir
- 5 camca teh garam
- ½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
- 7 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 stgh inci halia
- 5 tangkai cili kering
- 2 papan gula melaka
- 2 sudu asam jawa, diambil airnya.
- Gula dan garam secukup rasa
- Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais)
- Bakar Arang hingga Tiada kelihatan Api yang marak
- Bakarkan Satay Ayam hingga Masak
- Kipas diguna untuk kontrolkan haba
- Kilatkan Ayam dengan Air Perapan dan Minyak dengan berus Serai bila perlu
- Satay ayam i masak, bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !
Cara membuat kuah Sate ;
- Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
- Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)
- Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
- Didihkan campuran tadi.
- Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
- Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
- Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
- Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala
No comments:
Post a Comment