BAHAN-BAHAN BROWNIES
250 gram mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu sejat (mat guna "IDEAL")
1 1/2 cawan gula halus (mat guna 1 1/4 cawan)
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan, gaul dan ayak)
1 camca teh esen vanilla
BAHAN-BAHAN TOPPING CHEESE
250 gram cream cheese
1 biji telur gred B
3/4 cawan gula halus ( 1/2 cawan)
Parutan kulit lemon dari sebiji lemon
1 camca teh jus lemon
2 camca besar susu sejat
CARA MEMBUATNYA :-
Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
UNTUK BROWNIES
:-
Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka
serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk
hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata.
Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit
sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan
adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas
cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau
hingga brownies masak.
UNTUK CHEESE TOPPING :-
Putar cream cheese
dan gula hingga sebati, masukkan telur, parutan kulit lemon, susu sejat
dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan.
Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat
beberapa garisan lurus (atau corak yang anda gemari), kemudian lorekkan
untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 -
20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong
untuk dihidangkan..
Simpan brownies ni dalam peti sejuk selama semalaman atau sekurang2nya 2 jam, tujuannya, bila kita potong, ia akan menghasilkan potongan yang cantik dan licin..
No comments:
Post a Comment