Wednesday, June 22, 2016
UDANG GORENG TEPUNG ROTI..........
BAHAN :
15 ekor udang saiz besar
1/4 camca teh serbuk lada hitam (mat guna aji-shio)
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat
Secubit garam
1 putih telur, pukul sedikit
Serbuk roti secukupnya (mat guna serbuk roti warna orange)
Minyak untuk goreng terendam
Sos kegemaran anda
CARA CARA :
Udang dikupas kulitnya, tinggalkan bahagian ekor, belah sedikit belakang udang dan buang uratnya, cuci bersih dan toskan. Lap udang tadi dengan kitchen paper towel, kemudian gaul bersama serbuk lada hitam dan bawang putih tumbuk, rata2. Perap 5 minit.
Ambil seekor udang tadi, celop dalam putih telur, kemudian golek2kan dalam serbuk roti. Celop sekali lagi dalam putih telur dan golekkan sekali lagi dalam serbuk roti. Letak dalam pinggan bersih. Buat kaedah sama untuk setiap ekor udang hingga habis.
Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng udang bersalut tadi hingga kuning keemasan, guna api sederhana. Angkat dan toskan. Letak atas kitchen paper towel, biar minyak terserap.
Hidangkan bersama sos kegemaran anda.
Labels:
chips/kerepek,
frying,
kuah,
prawn (udang)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment