Kulit popia secukupnya-
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar ayam cincang
3 sudu besar air
1 btg Carrot - parut panjang
1 btg timun - parut panjang (buang bahagian tengah timun)
1 mangkuk taugeh
1 sudu besar udang kering
Garam dan gula
Cara membuatnya:
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan masukkan udang kering, tumis hingga kekuningan sedikit.
- Masukkan ayam cincang dan sedikit air. Masak hingga ayam masak.
- Masukkan carrot dan timun yang dah diparut panjang. Masak dalam 5 minit.
- Masukkan taugeh, balik2kan sayur bagi sebati dalam 3 minit. Jangan lama sangat nanti taugeh layu.
- Masukkan garam dan secubit gula.
- Angkat dan tapis.
- Bila dah sejuk, gulungkan dan gamkan dengan bancuhan tepung gandum + air.
Resepi Sos Popia Special
Bahan A:
8 batang cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
(cili kering hendaklah di rebus, toskan dan di goreng. Bawang besar dan bawang putih juga di goreng hingga layu atau kekuningan, blend ketiga-tiganya)
Bahan B:
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula pasir
garam secukupnya
1/4 sudu tepung jagung
Cara Membuatnya:
- Campur Bahan A yang dah diblend dengan bahan-bahan B dalam kuali/periuk kecil.
- Masukkan 1/2 cawan air dan kacau sebati.
- Masak 5 minit.
- Masukkan tepung jagung yang dah dicairkan.
- Masak 5 minit dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment