Tuesday, June 14, 2016

POPIA GORENG BERSOS .........




Kulit popia secukupnya-
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar ayam cincang
3 sudu besar air
1 btg Carrot - parut panjang
1 btg timun - parut panjang (buang bahagian tengah timun)
1 mangkuk taugeh
1 sudu besar udang kering
Garam dan gula

Cara membuatnya:

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan masukkan udang kering, tumis hingga kekuningan sedikit.
  2. Masukkan ayam cincang dan sedikit air. Masak hingga ayam masak.
  3. Masukkan carrot dan timun yang dah diparut panjang. Masak dalam 5 minit.
  4. Masukkan taugeh, balik2kan sayur bagi sebati dalam 3 minit. Jangan lama sangat nanti taugeh layu.
  5. Masukkan garam dan secubit gula.
  6. Angkat dan tapis.
  7. Bila dah sejuk, gulungkan dan gamkan dengan bancuhan tepung gandum + air.

Resepi Sos Popia Special

Bahan A:
8 batang cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

(cili kering hendaklah di rebus, toskan dan di goreng. Bawang besar dan bawang putih juga di goreng hingga layu atau kekuningan, blend ketiga-tiganya)

Bahan B:
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula pasir
garam secukupnya

1/4 sudu tepung jagung

Cara Membuatnya:
  1. Campur Bahan A yang dah diblend dengan bahan-bahan B dalam kuali/periuk kecil.
  2. Masukkan 1/2 cawan air dan kacau sebati.
  3. Masak 5 minit.
  4. Masukkan tepung jagung yang dah dicairkan.
  5. Masak 5 minit dan sejukkan.
Note: hias dengan bawang goreng rangup.. memang sedap.

No comments: